בעזרת מערכת הלימפה והמחזור, מערכת השלד מקיימת אינטראקציה עם מערכת הנשימה לייצור תאי דם אדומים בעצמות, מה שעוזר לקדם את נשימת הריאות. TL; DR (ארוך מדי; לא לקרוא) מערכת השלד אחראית על תמיכה בגוף וסיוע בתנועה, כמו גם על מתן נקודות חיבור לשרירים ורצועות והגנה על איברים מסוימים כמו המוח. מערכת השלד האנושית כוללת עצמות, מפרקים וסחוס הקשורים לעצמות.
הוא מורכב מעצמות, שרירי שלד, גידים, רצועות, מפרקים, סחוס ורקמות חיבור אחרות. הוא מורכב מעצמות המרכיבות את הציר האנכי של הגוף, כגון עצמות הראש, הצוואר, החזה ועמוד השדרה. רוב מערכת השלד מורכבת מעצמות, שהן המבנים הקשים המרכיבים את מבנה הגוף: עצמות. בנוסף לכל העצמות הללו, מערכת השלד האנושי כוללת גם רשת של גידים, רצועות וסחוס המחברים עצמות זו לזו.
מערכת השלד האנושי מורכבת מעצמות
סחוס, רצועות וגידים, המהווים כ-20% ממשקל הגוף. מערכת השרירים והשלד מורכבת מעצמות, סחוס, רצועות, גידים ושרירים המרכיבים את מבנה הגוף. גידים, רצועות ורקמות סיבית מחזיקים את המבנה יחד כדי ליצור יציבות: רצועות מחברות עצמות לעצמות, וגידים מחברים שרירים לעצמות.
כ-80% מהעצמות הן עצם צפופה, שהיא סוג העצם הקשה והחזק ביותר המאפשר לגוף לתמוך במשקל שלו. עצם צפופה יוצרת את השכבה החיצונית של העצם ומגינה על החלק הפנימי של העצם, המבצעת תפקידים חשובים רבים, כמו ייצור מח עצם.
עצמות יוצרות מבנים המחברים שרירים ואיברים. למשל, עצמות מערכת השלד מגנות על האיברים הפנימיים של הגוף ותומכות במשקל הגוף. העצמות יוצרות מבנה קשוח הנקרא עצם, התומך ומגן על איברי הגוף הרכים.
יחד עם המפרקים
הפועלים כנקודת משען, עצמות ושרירים פועלים יחד ליצירת מינוף בגוף. שרירי מערכת השרירים מחזיקים את העצמות במקומן; הם גם ממלאים תפקיד בתנועת העצמות על ידי כיווץ ומתיחה של עצמות, מה שמאפשר לבצע מגוון תנועות כגון עמידה, הליכה, ריצה ואחיזה של חפצים.
שרירי השלד נצמדים לעצמות דרך הגידים ומבצעים את כל התנועות של חלקי הגוף השונים זה עם זה. שרירי השלד מתחברים לעצמות דרך גידים חוטיים (כגון רגליים, זרועות ופנים).
רצועות של רקמת חיבור חזקה הנקראות רצועות מחזיקות עצמות יחד. מפרקים, רקמת חיבור ושרירים פועלים יחד כדי להזיז חלקים בגופך. בעבודה ביחד, המפרקים, העצמות ושרירי השלד של הגוף מרכיבים את מערכת השרירים והשלד.
התפקיד העיקרי של רכיבים אלו הפועלים יחד הוא ליצור תנועה. העצמות פועלות בשילוב עם השרירים כמערכות מנוף מכניות פשוטות שגורמות לגוף לנוע. העצמות אוגרות סידן ומשחררות אותו לזרם הדם כאשר חלקים אחרים בגוף זקוקים לו.
כמו כל חלק בגוף האדם, עצמות מועדות לפציעה ומחלות. מצבים רבים משפיעים על העצמות, המפרקים והרקמות המרכיבות את מערכת השלד. חלקם נובעים ממחלה או פציעה.
גיל, פציעות ומחלות (כגון מחלת ליים) עלולים לגרום לדלקת פרקים, כאבי פרקים ובלאי. כאשר הסחוס נשחק, כמו דלקת פרקים, זה יכול להיות כואב ולגרום לבעיות תנועה.
מספק תמיכה ומבנה לגוף, כמו גם נקודות עיגון לשרירים, רצועות ורקמות חיבור אחרות. הוא משמש כנקודת חיבור לשרירי ורצועות הצוואר.
למידע נוסף אודות עבודת שלד ניתן לבדוק ב- rhsprojects.co.il
ה-adventitia מתמזג עם הפריוסטאום ויוצר גיד, אשר מחבר את השריר לפריוסטאום. פריוסטאום הוא קרום קשה המכסה ומגן על החלק החיצוני של העצמות.
הפלאקים הללו מורכבים מתאי סחוס רבים, אשר גדלים לאורכם ולאחר מכן הופכים לעצם קשה ומינורלית. לחרקים ולסרטנים יש מערכת שלד () מבחוץ או על גופם, המורכבת מלוחות קשים. ליצורים כמו כוכבי ים אין עצמות או צלחות.
הם נעים כאשר השרירים מסביב מתכווצים והם החלק הגמיש ביותר בעצמות
שרירים אלו עוזרים להחזיק את העצמות יחד, לעצב את הגוף ותורמים לתנועה היומיומית (הנקראים שרירים רצוניים מכיוון שניתן לשלוט בתנועתם). דוגמאות לשרירים חלקים הם דפנות הקיבה והמעיים, המסייעים בפירוק המזון והנעתו במערכת העיכול. בין אם נשאל אותם במודע או לא, שרירים לא רצוניים (שרירים חלקים) יעבדו, למשל, על שרירי הדופן הפנימית של מערכת העיכול.
שרירי השלד עוברים עצבים על ידי עצבי הגוף (המוטוריים)
כדי לדמות תנועה רצונית, בעוד שהלב והשרירים החלקים מועצבים על ידי מערכת העצבים האוטונומית. עצמות הגוף (מערכת השלד), השרירים (מערכת השרירים), הסחוסים, הגידים, הרצועות, המפרקים ורקמות חיבור אחרות התומכות ברקמות ואיברים וקושרות את הרקמות והאיברים יחדיו מהווים את מערכת השרירים והשלד. על ידי שילוב של השרירים והעצמות הפגועים עם תנועות ממוקדות ומסונכרנות ליצירת מפרקים, תנועות מתואמות אפשריות.
שרירים יכולים למשוך עצמות, אבל הם לא יכולים להחזיר את העצמות למקומן המקורי. כאשר שריר השלד מקבל אות מהעצבים (המוטוריים) של הגוף, הוא מתקצר, מושך עצם אחת לשנייה.
תאים אלו בדרך כלל עובדים עם אוסטאובלסטים כדי לרפא ולעצב מחדש עצמות לאחר קרע עצם (אוסטאוקלסטים מפרקים את עודפי היחלת הנוצרים במהלך תהליך הריפוי), מפנים מקום לכלי דם ועצבים חדשים, והופכים את העצמות לעבות וחזקות יותר.
מח העצם מכיל תאי גזע שמייצרים תאי דם אדומים וטסיות דם
כמו גם סוגים מסוימים של תאי דם לבנים. גם תאי דם אדומים וגם תאי דם לבנים מיוצרים בעצמות. לעיתים יש בעיות במערכת השלד וברקמת העצם. סוגים שונים של לוקמיה משפיעים על תאי דם שונים ומערכות אחרות בגוף. מאמר זה הוא החלק השני בסדרה בת שני חלקים, המתמקדת במבנה ובתפקוד של מערכת השרירים והשלד, בחינת מבנה השרירים והמפרקים, וזיהוי כמה מצבים נפוצים המתרחשים במבנים אלו.
ככל שהגוף ממשיך לחדש ולשנות רקמת עצם חיה
היווצרות העצמות תימשך לאורך כל החיים. הם גם עוזרים לגוף ללעוס מזון ואז להעביר אותו דרך מערכת העיכול. תנועת השרירים מתואמת ונשלטת על ידי המוח ומערכת העצבים. העצמות המסיידות של העצמות שלך עובדות גם עם מערכת הדם שלך.
הרופא שלך יסווג שברים על סמך האופן שבו הם נשברים. אם יש לך שבר, תזדקק לבדיקת הדמיה הנקראת צילום רנטגן כדי שהרופא שלך יוכל לקבוע את סוג השבר.